Peoplecar: Jak vznikl nápad na carsharing, který rozhýbe komunity

Za projektem Peoplecar stojí tři muži, které spojuje dlouholetá praxe v manažerských pozicích v různých oblastech, od logistiky až po energetiku. Jak jejich nápad na službu komunitní mobility vznikl, jak hledají obchodní partnery a kdy se poprvé svezeme? O tom jsme si popovídali s Patrikem Burešem, Markem Burzou a Pavlem Tipanem, zakladateli Peoplecar.

Všechny tři spoluzakladatele platformy Peoplecar spojuje předchozí pracovní zkušenost ze společnosti Lidl: Pavel Tipan v ní měl na starosti provozní management, Marek Burza logistiku, která je jeho povoláním i koníčkem, a Patrik Bureš zaštiťoval právní služby, což bylo jeho posláním nejen v Lidlu ale později také v největší české energetické společnosti ČEZ. Marek s Pavlem se na čas rozdělili, ale jejich pracovní dráhy se znovu protnuly v roce 2019 – v jiném potravinovém „lovebrandu“, úspěšném českém startupu Rohlík.cz. Po několika letech zde se Marek rozhodl odejít na volnou nohu a své zkušenosti zúročit ve vlastní konzultantské společnosti, v níž se Pavel stal jeho kolegou. Všichni tři se pak po letech opět potkali na společenské akci v únoru 2023 – a právě tady se pomalu začal psát příběh Peoplecar.

Více o zakladatelích Peoplecar si můžete přečíst na stránce O nás na tomto webu.

Komunitní carsharing = smysluplné sdílení vozů

„Společně jsme pak zašli na kávu, probrat myšlenku, jestli není načase spojit naše zkušenosti a nápady v jednom projektu. V té době už jsem měl v hlavě vizi služby komunitní mobility, ale trochu jiné, než jsme u nás zatím byli zvyklí. Společně s Markem a Patrikem jsme tuto základní představu dále rozváděli, diskutovali a hlavně začali postupně více zkoumat její potenciál, velikost trhu a další možnosti. Zpočátku mě ani nenapadlo, že by takovou věc bylo možné provozovat komerčně,“ popisuje Pavel Tipan počátky projektu. Jako svou cílovou skupinu si od začátku představovali různé typy komunit – především obce a menší města, ale také třeba společenství vlastníků v bytových domech, univerzitní kampusy nebo třeba developerské projekty.

Když si s těmito třemi muži povídáte, nutně musíte pocítit pozitivní energii a nadšení, které kolem sebe šíří. Zároveň je ale znát, že se na projekt dívají realisticky a komplexně: „Uvědomujeme si, že nejen pro firmy, ale třeba už i pro obce začíná být klíčové udržitelné investování. Chceme ale nabídnout službu, která nejenže splní ‚zelené‘ požadavky, ale bude především praktická a přinese občanům v komunitách reálný, hmatatelný užitek. I proto se cíleně soustředíme na lokality, kde carsharing nebude jen hezky vypadat, ale přinese skutečný potenciál výrazně zlepšit dopravní obslužnost a tím i životní úroveň,“ dodává Marek Burza, na kterém je znát, že jeho silnou stránkou je hledání praktických řešení a zapojení zdravého rozumu.

Myšlenka sdílených aut, která budou sloužit celé komunitě a užíváním na sebe i vydělávat, se trojici kolegů zalíbila. Vrhli se tedy do dalšího průzkumu trhu, začali se osobně potkávat s potenciálními partnery i klienty a projekt začal nabývat stále konkrétnějších obrysů. „Náš startup vnímáme především jako technologickou firmu. Stěžejní roli v naší službě hraje uživatelsky přívětivá mobilní aplikace, která je klíčová pro správu zápůjček sdílených vozů a platformu Peoplecar tak udržuje v pohybu,“ zdůrazňuje Patrik Bureš. Partnerem pro vývoj aplikace se stala Škoda X, která je inovačním centrem automobilky Škoda Auto, a jejíž IT experti už mají za sebou řadu podobných úspěšných projektů: třeba carsharingovou platformu HoppyGo, aplikace pro sdílení skútrů BeRider (nyní Antees) nebo Citymove, multimodální aplikaci pro městskou mobilitu.

V centru velkých změn na trhu

„Rozhodně není naším cílem, prodat klientovi co nejvíce aut, která nevyužije, inkasovat provizi a jít takzvaně o dům dál. Ale naopak – chceme najít společně optimální a dlouhodobě funkční řešení na míru možnostem a podmínkám klienta a zůstat mu podporou po celou dobu užívání služby,“ zdůrazňuje Patrik. I prodejci automobilů ale patří mezi partnery Peoplecar. Jejich projektu od začátku důvěřuje třeba plzeňské Autocentrum Jan Šmucler, které patří k největším dealerům v regionu a které se zakladateli Peoplecar aktivně spolupracuje v rámci programu Šmucler podporuje. „Sami se hodně věnují elektromobilitě a jednatel a obchodní ředitel pan Miroslav Bláha má jasnou vizi, jakým způsobem se trh s automobily bude měnit,“ dodává Patrik. Na mysli má především posun od byznysu v podobě servisu vozidel k novým formám návratnosti.

Věděli jste, že od března 2024 bude stát poskytovat firmám a živnostníkům prostřednictvím Národní rozvojové banky dotaci až 200 tisíc korun na nákup automobilu na elektrický nebo vodíkový pohon? Ekologický vůz se tak cenově přiblíží autu se spalovacím motorem. Více se dočtete na webu Národní rozvojové banky.

Na rozdíl od aut se spalovacími motory, u elektromobilů značná část servisu odpadá a část se mění na jiné služby, např. péči o baterii. Návratnost vozů tak pro prodejce (ale i pro některé provozovatele) tkví v jiných službách. Patří mezi ně i „nové“ způsoby využití vozů, třeba právě rozvoj sdílení. Spolupráce na projektech jako je Peoplecar je pro prodejce vozů investicí do budoucnosti. „V Autocentru Šmucler jsem sám kupoval už tři auta, takže vím, že jde o obchodního partnera, na kterého se lze spolehnout. Navíc jde stejně jako v případě Škoda X o českou firmu, což je pro nás velmi důležité,“ dodává Pavel.

Další českou značkou, se kterou Peoplecar spolupracuje, a jejíž produkty se nejen vyvíjejí, ale i vyrábějí v České republice, je Xmarton, výrobce telematických jednotek. To jsou právě ty „kouzelné krabičky“, které umožňují ovládání auta bez klíčků, monitoring jízd, stavu nabití…zkrátka všeho, co je potřeba pro bezproblémový provoz, sdílení vozů a kontrolu jejich stavu. „Je pro nás důležité, aby naše služba nejen skvěle fungovala, ale také, aby představovala stabilního partnera dalším českým společnostem a byla přínosem pro náš průmysl a přispívala k synergii na našem trhu,“ přibližuje Marek další hodnotu, kterou se svými kolegy sdílí.

První klienti se s Peoplecar svezou v březnu

Peoplecar je tedy projektem, který propojuje nejen své uživatele, řidiče a provozovatele vozů, ale také zajímavé, inovativní hráče českého průmyslu a obchodu se zaměřením na dopravu. Bez uživatelů by to ale nemohlo fungovat a vás už možná zajímá, kdy a kde se auty Peoplecar budou moci svézt první uživatelé. Pilotní projekt je naplánován pro obec se 3 000 obyvatel a spuštěn by měl být během března/dubna 2024. Pak budou následovat další komunity se zájmem o rozšíření svých dopravních možností o službu komunitního carsharingu – a může to být klidně vaše obec, firma nebo třeba SVJ.

„Máme záběr na širokou cílovou skupinu“ uvádí Marek a upřesňuje: „Kromě zmíněných obcí to mohou být třeba menší i větší developeři, ale i společenství vlastníků a další spolky, soukromé či veřejné instituce jako jsou univerzity, nemocnice, krajské úřady a podobně“. Možné je také do projektu zapojit už vlastněné vozy, nejen ty nově zakoupené. „Musí ale jít o elektromobily, protože jsme se zavázali, že náš projekt bude kromě udržitelné dopravy přispívat i čistšímu životnímu prostředí v obcích a lokalitách,“ dodává Patrik.

Na závěr je tedy namístě odpovědět na otázku, která se možná nabízí, pokud čtete tento článek a zároveň jste aktivní v komunitě, které by přítomnost sdíleného automobilu prospěla. „Není nic jednoduššího, než nápad probrat s vedením nebo na schůzi, nebo nám rovnou napsat pro více informací. Nechte nám na sebe kontakt prostřednictvím formuláře na tomto webu a my se vám rádi ozveme – a nejspíš to budu přímo já,“ uzavírá Pavel, který má v Peoplecar na starosti především provozní záležitosti a praktická řešení.